Història Viva

 
 
Fes clic als números per descobrir el que la història viva del nostre poble té per explicar-te

Història Viva
Plaça Nova de les Dones del Tèxtil Carrer de Maria Canaleta Carrer de les Germanes Escardó Valls Carrer de Rosa Sensat Carrer de l’Esperança Carrer de Santa Rosa Carrer de Maria Ferrer Mosset Plaça de Marcel·lina de Monteys

Plaça Nova de les Dones del Tèxtil

En aquest indret hi havia l’antiga fàbrica tèxtil Maristany Hermanos (popularment Cal Soberano), fundada l’any 1877. Va ser una de les fàbriques tèxtils més importants de la vila, juntament amb Can Xala. Hi treballaven prop d’un 80 % de dones, que teixien veles per a vaixells i, més tard, sacs i lones. Als anys seixanta, al costat, s’hi va instal·lar la fàbrica tèxtil DOGI, que va anar comprant terrenys de la fàbrica de Cal Soberano. Quan la DOGI va canviar de lloc, es va crear la plaça actual i l’Ajuntament va decidir homenatjar les treballadores de les fàbriques posant el nom actual a la plaça.

Àudio Gerardo Maristany Buscà

Àudio Salvador Armero

Àudio Rosa Maria Humet Llinàs

Fábrica textil Maristany (Cal Soberano) des de l'aire. Data: 15/1/1950. Arxiu Municipal del Masnou, donació de Francesc Duran Pons, fotografia 15317.

Coneix les persones que han donat forma al projecte

Carrer de Maria Canaleta

Maria Canaleta i Abellà (Barberà de la Conca, 1896 – el Masnou, 1980) va ser mestra i directora de l’escola municipal del Masnou (actual Escola Ocata) durant molts anys. Va ser destinada al Masnou l’any 1923, on va treballar la resta de la seva vida, tret del període de 1939 a 1942, en què va ser depurada per la seva ideologia d'esquerres i catalanista i va ser destinada fora de Catalunya. Va ensenyar segons el mètode Montessori, basat en l'experimentació. Fou molt estimada per les seves alumnes. L'any 1980, l'Ajuntament va posar el seu nom a aquest nou carrer de la vila.

Àudio Jordi Pericot Canaleta

Àudio Marta Font Jordana

Vista de Can Jordana. Data: 15/12/1967. Arxiu Municipal del Masnou, fotografia 9382.

Coneix les persones que han donat forma al projecte

Carrer de les Germanes Escardó Valls

Les germanes Escardó Valls són Maria del Pilar (Barcelona, 1892 – 1969) i Maria Cinta (Barcelona, ? – 1971). Vivien a Barcelona i passaven el cap de setmana i els estius al Masnou. Tenien un germà anomenat Josep Maria, intendent mercantil, que va morir als 44 anys, l’any 1944, quan l’avió en què viatjava es va estavellar. Seguint el designi del seu germà d’erigir un temple, les germanes van comprar un terreny davant de casa seva i hi van construir una església (l’església del Pilar). Per aquesta raó es va posar el seu nom a un carrer de la zona.

Àudio Rosa Pagès Arenas


Benedicció de l'esglèsia del Pilar. Data: 11/10/1953. Arxiu Municipal del Masnou, fotografia 10163.

Coneix les persones que han donat forma al projecte

Carrer de Rosa Sensat

Rosa Sensat i Vilà (el Masnou, 1873 – Barcelona, 1961) fou mestra i pedagoga, i va contribuir notablement al desenvolupament de l'escola pública catalana durant el primer terç del segle XX. Va desenvolupar una intensa tasca divulgadora dels nous corrents educatius i va aplicar la pedagogia de l'Escola Nova, que posava els infants al centre del projecte educatiu –respectava la seva individualitat i els seus interessos– i es mantenia fidel als principis d'escola pública, laica i catalana. Al Masnou es va posar el seu nom a una escola i a aquest carrer.

 Àudio Maite Pou Grau

Riera d'Alella. Data: 1910-1911. Arxiu Municipal del Masnou, donació de Jordi Alonso van Run, fotografia 14662. Autor: Àngel Toldrà Viazo.

Coneix les persones que han donat forma al projecte

Carrer de l’Esperança

El carrer de l’Esperança deu el nom a la hisendada Esperança Font Roda (Tarragona, 1811 – Barcelona, 1880), propietària de Can Malet per matrimoni amb el darrer hereu, Gaspar Malet Cases. Posseïa terres al voltant de Can Malet, al centre de la vila. L’any 1847 va urbanitzar el seu terreny, anomenat la Mina, per on passava la mina d’aigua Malet, per construir-hi cases i carrers, i hi va crear el carrer que du el seu nom.

 Àudio Rita Poch Soler


Imatge: Vista del carrer. Arxiu Municipal del Masnou, fotografia 1467. Colección Mave.

Coneix les persones que han donat forma al projecte

Carrer de Santa Rosa

El carrer es diu així en record de Rosa Fontanills Rosés (el Masnou, 1835 – Barcelona, 1894). Quan va morir, va deixar una herència important destinada a obres de beneficència. Administrada pel seu germà Bonaventura Fontanills, la va destinar a diverses millores a la vila. L’obra més destacada va ser la construcció de la capella del Cementiri, perquè s’hi enterressin persones amb pocs recursos. En agraïment, l’Ajuntament va posar el seu nom al carrer on hi havia la casa familiar, el carrer de Santa Rosa.

Àudio Antonio Urrutia

Montserrat Anguera Guna

Maria Teresa Cisa Ramentol

Imatge: Vista del carrer. Arxiu Municipal del Masnou, donació de Jordi Alonso van Run, fotografia 14647. Data: 1900-1910. Autor: Carles Orta.

Coneix les persones que han donat forma al projecte

Carrer de Maria Ferrer Mosset

Maria Ferrer i Mosset (el Masnou, 1912 – Banyoles, 1985) fou poetessa i mestra. De jove havia col·laborat amb la revista La Dona Catalana, i també en programes de la Festa Major del Masnou, en què va publicar poesies del 1932 al 1936. Va ser també cantaire de l'Orfeó Masnoví. Durant la Segona República va ser mestra a les escoles del Masnou. Acabada la guerra, se’n va anar a viure a Girona. El 1973 va guanyar el primer premi de poesia Josep Munteis, dels premis Ciutat d'Olot. L'any 1992, l'Ajuntament acordà posar el seu nom a aquest tram de carrer, a prop d’on havia viscut.

Àudio Joan Puig Marcos

Àudio Núria Toran Fuentes

Família Puig. Arxiu Municipal del Masnou, donació de Josep Puig Marcos, fotografia 31804

Coneix les persones que han donat forma al projecte

Plaça de Marcel·lina de Monteys

Marcel·lina de Monteys i Xuriquer (?, 1874 – Barcelona, 1957) va ser l’esposa del primer marquès del Masnou, Romà Fabra i Puig. Molt compromesa amb la vila, juntament amb el seu marit, va finançar obres benèfiques i construccions com la Casa Benèfica, l’Escola Ocata o la reconstrucció de l’església parroquial després de la Guerra Civil. L’any 1945, l’Ajuntament li va dedicar aquesta plaça. La plaça també és coneguda popularment com la plaça dels Cavallets, ja que s’hi solien posar les atraccions de fira durant la Festa Major.

Àudio Joan Puig Marcos

Montserrat Anguera Guna

Ramón Asensio

Festa de Sant Antoni a la plaça de Marcel·lina Monteys. Data: 17/1/1961. Arxiu Municipal del Masnou, fotografia 8054.

Coneix les persones que han donat forma al projecte